Betongpannor

Betongpannor är det billigare alternativet till de traditionella tegelpannorna. Skillnaden i pris kan vara ganska stor, men det är inte det enda som talar för dem. De är dessutom tätare en tegelpannor, och det finns många olika färger och former att välja mellan. En nackdel är dock att de är tunga, och väger mer än motsvarande tegelpannor. Förutom att det gör själva läggningen tyngre, kan det också ställa lite annorlunda krav på taket i fråga.

Att lägga ett tak med betongpannor går i grunden till på samma sätt som med ett tegeltak. Ett underlagstak spikas fast, för att hjälpa till att hålla tätt. Ovanpå detta spikas nu strö- och bärläkt fast (bärläkten är det som betongpannorna kommer att vila på). Noggrann mätning är här viktigt, men mer så vid läggning av tegelpannor. Nästa steg blir då att transportera upp betongpannorna på taket, vilket kan vara nog så jobbigt. Håll i åtanke att betongpannorna kommer att läggas ut gradvis i riktning från höger till vänster. Att mitt i arbetet tvingas stanna upp, för att det ligger betongpannor i vägen, är ett irritationsmoment som kan undvikas med lite planering.

Själva utplaceringen av betongplattorna börjar med att du lägger ut den övre och nedre raden, för att försäkra er om att ni kommer få jämna kolumner; utan glipor och liknande. Sedan lägger ni kolumn efter kolumn av betongpannor, från höger till vänster, tills taket är klart. Ett antal av pannorna ska spikas fast, för att hjälpa takets hållbarhet. Hur många och var kan ni få reda på från er betongpanneleverantör.

Välkommen

Varmt välkommen till Lägga Tak (.n.NU). Här har vi samlat all information du behöver för att kunna fatta ett underrättat och välinformerat beslut - både när det gäller val av taktyp och material, liksom val av leverantör och montör. Att lägga nytt tak är en av de största investeringar du kan göra för ditt hus - med vår hjälp och informationen du finner här på sidan kan du se till att det blir en bra investering för både plånbok och familj.

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)