Papptak

Papptak är något som har mer än en funktion på ett tak. Dels är det vanligt som underlagstak till det ”riktiga” taket, i tegel eller plåt. men det kan också användas som tak i sig. Produkten är mycket gammal, faktiskt över 200 år, även om den numera inte liknar ursprunget så mycket. För i tiden var papptak insmorda med tjära, och måste tjäras om varje år. Dessa är numera mycket ovanliga och har ersatts av asfaltspapp och andra moderna varianter. Vad vi i dag kallar papptak inbegriper flera produkter som egentligen inte har så mycket gemensamt. De kräver dock fortfarande visst underhåll, som bör göras när det är ganska varmt, för att undvika att taket ”spricker”. Papptak är något som är speciellt vanligt på hus med platta, eller närapå platta, tak, då det är en av få taktyper som klarar av det.

Papptak kommer ofta på rulle, och ”rullas ut på taket för att sedan spikas fast, men också slättäckning är vanligt. Det finns också självhäftande takpapp, som är enkel att applicera (därav namnet självhäftande). För den som tänker lägga papptak själv, är självhäftande ett alternativ som allvarligt bör övervägas. Det krävs dock att det är en viss utomhustemperatur för att självhäftande papptak skall fästas ordentligt.

Det brukade vara väldigt krångligt att lägga papptak, krävandes precision och takmassa för att bli bra. I dag är det däremot tack vara utvecklingen något som fler än bara proffsen kan tänkas klara av. Och även om det inte alltid märks, är det betydligt vanligare än vi tror.

 

Välkommen

Varmt välkommen till Lägga Tak (.n.NU). Här har vi samlat all information du behöver för att kunna fatta ett underrättat och välinformerat beslut - både när det gäller val av taktyp och material, liksom val av leverantör och montör. Att lägga nytt tak är en av de största investeringar du kan göra för ditt hus - med vår hjälp och informationen du finner här på sidan kan du se till att det blir en bra investering för både plånbok och familj.

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)