Lägga shingeltak

Takshingel har många fördelar jämfört med andra takmaterial. Det är ganska billigt, mycket hållbart och dessutom lätt att lägga själv. Tvärt emot vad många säkert tror och tycker så kan shingel dessutom faktiskt se ganska bra ut numera; så det är definitivt ett alternativ att tänka på om taket behöver renoveras. Shingel förekommer i ett flertal olika mönster och färger, så du kan säkert hitta något som passar ditt hus. En möjlig nackdel är att shingel inte alltid trivs med alltför mycket snö. Beroende på hur långt norrut i landet du bor kan det därför vara en god idé att titta på shingel som anpassats för riktiga Norrlandsvintrar. Shingel är dessutom väldigt lätt, vilket kan vara nog så viktigt i jämförelse med speciellt betong- och tegelpannor; inte minst om du ska lägga taket själv. Att lägga betongpannor kan vara ett hårt arbete.

Shingel påminner lite om takpapp, även om de två är helt skilda material; likheten är mest ytlig. Shingel består av plattor tillverkade av mineralfiber, som impregnerats med exempelvis asfalt, och sedan försetts med ett ytskikt av skiffer eller liknande. Shingelplattorna är självhäftande, på ett sätt liknande takpapp. Det räcker med vanlig sommarvärme för att shingelplattorna ska fästa. Det gör att du helst ska lägga shingeltak under sommarhalvåret, så du inte behöver värma upp klistret innan lägger ut plattorna. Shingel passar för de flesta hustak, och är mycket flexibelt att arbeta med.

Montering av shingel

Att montera shingeltak är ett relativt enkelt jobb, även om det förstås blir bäst resultat av att anlita en riktig takläggare. Huruvida man vill spara in på den extrakostnaden eller inte beror på hur säker man känner sig med praktiskt arbete. Efter att grundarbetet utförts, på undertak och så vidare, spikas shingelplattorna fast, och så är det inte mer med det. Nåjo, kanske lite mer. Men det hela är rätt så rakt på sak, utan större konstigheter. Detaljerade instruktionsmanualer för den som vill lägga sitt shingeltak själv är lätt tillgängliga. För den som behöver ett nytt tak, men vill hålla kostnaderna nere, är shingel ett alternativ som ofta förbises, men som är värt att titta närmare på. Hållbarheten är också god; upp till 30-40 år.

Välkommen

Varmt välkommen till Lägga Tak (.n.NU). Här har vi samlat all information du behöver för att kunna fatta ett underrättat och välinformerat beslut - både när det gäller val av taktyp och material, liksom val av leverantör och montör. Att lägga nytt tak är en av de största investeringar du kan göra för ditt hus - med vår hjälp och informationen du finner här på sidan kan du se till att det blir en bra investering för både plånbok och familj.

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)