Takläggning

Att lägga tak med jämna mellanrum är något som inte bara kan höja värdet på ditt hus, utan också något som är fullständigt nödvändigt om du vill undvika strukturella skador i övriga delar av bostaden. Tyvärr är dock ett takbyte något som skjuts upp och försummas av många: det är en ganska ansenlig kostnad och för många så känns det inte riktigt som att det blir någon större skillnad för investeringen.

Takläggningens historia

Takläggning i sig har förstås lika gamla anor som den mänskliga civilisationen: när vi flyttade ut från grottorna och bestämde oss för att bar himmel inte alltid var det trevligaste alternativet, började vi med att bygga hyddor som fick enkla tak av gräs, mossa eller bark. Än idag är dessa material fullt fungerande - att bygga en mosskåta i en nödsituation kan rädda livet och i många delar av världen används stora blad som permanenta tak.

Här i Skandinavien har vi traditionellt använt tegel för att täcka våra tak - åtminstone under de senaste tusen åren eller så. Men takpannan har en ännu äldre historia än så. Redan tusen år före Kristus lärde sig den kinesiska civilisationen att täcka sina tak med tegel, och även de gamla grekerna och romarna kände till hantverket.

Plåttak var en något senare uppfinning, och från början var det egentligen inte tal om plåt utan snarare stora järnstycken som sattes upp för att täcka stora hus och herrgårdar. Efter hand blev skivorna tunnare, och idag är takplåt mindre än en halv millimeter tunn!

Att lägga tak - ett hantverk

TakläggareTakläggning i sig är ett riktigt hantverk oavsett material. Det är faktiskt också ett hantverk som många av oss kan lära oss att bemästra med lite tid, tålamod och utbildning. Vi rekommenderar dock verkligen inte att du går upp på taket och river ner alla gamla betongpannor för att sedan sätta dig och fundera över vilken ny taktyp ni skulle vilja ha: nej, se till att vara välförberedd och påläst innan du plockar fram stegen.

Att lägga ett papptak klarar nog de flesta av oss av, men med andra material blir det lite svårare. Allra svårast är det att få till ett plåttak enligt konstens alla regler, och plåtslageri är verkligen ett sant hantverk. För att få kalla sig plåtslagare behöver man till och med ett yrkesbevis som man får efter erlagt examensprov!

Välkommen

Varmt välkommen till Lägga Tak (.n.NU). Här har vi samlat all information du behöver för att kunna fatta ett underrättat och välinformerat beslut - både när det gäller val av taktyp och material, liksom val av leverantör och montör. Att lägga nytt tak är en av de största investeringar du kan göra för ditt hus - med vår hjälp och informationen du finner här på sidan kan du se till att det blir en bra investering för både plånbok och familj.

Facebook

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)