Plåtslagning

Plåtslagning är inte bara något man gör för att lägga plåttak. Det är en disciplin med många grenar. Nu handlar ju dock den här siten om just takläggning, så det är det vi ska fokusera på.

Plåttak

Plåt är ett mycket passande material för tak, speciellt i våra svenska förhållanden: den låga vikten per kvadratmeter gör att taket kan stå emot stora påfrestningar vid snösmältning, och den hala ytan gör att snön lätt halkar av taket. Moderna plåttak kan dessutom tillverkas i en stor mängd olika former och färger för att passa till huset. Många föredrar tegelimitationer, och det är också en form som gör plåten stabil och vindtålig.

plåttakModernare plåttak konstrueras vanligtvis med antingen stål eller aluminium som grund. Aluminiumtaken är något lättare, men också ömtåligare. En klar fördel är dock att de snabbt bildar en skyddande hinna av aluminiumoxid som förhindrar rost eller ärgning. Ståltaken är något tyngre men också lite stabilare. De behandlas ofta med zink - galvaniseras - för att stålet inte ska rosta.

Hur blir man plåtslagare?

Det finns faktiskt 4 olika sätt som man kan utbilda sig till byggnadsplåtslagare genom:

  1. På Byggprogrammet i gymnasiet kan man under år två välja plåtslageri. Men det räcker inte med examen - 2,5 års lärlingskap krävs innan man får plocka ut sitt yrkesbevis.
  2. Har man gått bygg på gymnasiet och verkligen vill bli plåtslagare kan man få utbildning genom praktik och av godkända utbildare.
  3. Man kan bli en så kallad företagslärling. Då blir man anställd och utbildas parallellt på PVT i Katrineholm och företag i branschen under totalt fyra år.
  4. Sist men inte minst så har faktiskt Arbetsförmedlingen en 40-veckors plåtslageriutbildning som tar plats hos PVT i Katrineholm. När man gått ut den med godkända betyg krävs minst 1,5 års lärlingskap.

Som du ser krävs det ganska lång erfarenhet för att bli plåtslagare, så plåttak är nog den sista typen av tak man ska lägga själv. Det är viktigt att anlita takläggare med lång erfarenhet av just plåttak då monteringen av dessa skiljer sig väsentligt från hur man sätter upp tegeltak. 

Ska du lägga eget plåttak så kan det vara bra att veta att du bör vara minst lika noggrann, om inte noggrannare, med undertaket. Det är extremt viktigt att du lägger ut underlagspappen på ett bra sätt för att göra det riktigt tätt från fukt. I vilken riktning du monterar avgör också vilken metod du ska välja. Mer info om dessa metoder finns på bra byggsajter och forum.

Välkommen

Varmt välkommen till Lägga Tak (.n.NU). Här har vi samlat all information du behöver för att kunna fatta ett underrättat och välinformerat beslut - både när det gäller val av taktyp och material, liksom val av leverantör och montör. Att lägga nytt tak är en av de största investeringar du kan göra för ditt hus - med vår hjälp och informationen du finner här på sidan kan du se till att det blir en bra investering för både plånbok och familj.

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)