Plåttak

Plåttak är något som blir allt vanligare. Det finns flera skäl till detta; men huvudsakligen för att utbudet har breddats, och plåttaken blivit allt bättre. Plåttak erbjuder vissa fördelar framför till exempel tegel- och betongtak. Till exempel är plåttak billigare än de flesta alternativen, och lättare att montera. I vissa fall behöver man inte ens ordna ett nytt underlag. Samtidigt kräver rostfria plåttak inte mycket vad gäller rengöring, och är också mycket hållbart. Att det varar i över tjugo år är regel snarare än undantag. Att plåttak också väger mycket mindre är också en fördel; speciellt vad gäller transporter. Modern takplåt tillverkas också ofta med en form och färg som något liknar tegel, för den som tycker att takplåt generellt sett kanske inte passar på ett bostadshus, utseendemässigt.

Modern takplåt tillverkas i antingen stål eller aluminium. Skillnaden mellan de två är inte så stor; aluminium rostar inte naturligt, men takplåt i stål tillverkas i flera lager, med ett tunt stål- eller aluminiumskikt i mitten. Ett av dessa lager är då zink, som förhindrar rost. Det kan verka som plåttak inte kräver mycket underhåll, men det kan ändå vara på sin plats att regelbundet måla om taket. Den färg som används till detta är i sig rostskyddande.

Att montera ett plåttak må vara lättare än ett tegeltak, men kräver ändå sin man eller kvinna. Först ska den gamla takbeläggningen rivas bort. Sedan gäller det att noga mäta så att allt blir rätt. Ett undertak läggs ut, och sedan ovanpå det bärläkt. Slutligen borrar du så fast plåttaket. Givetvis en något förenklad beskrivning, men ungefär så går det till.

Välkommen

Varmt välkommen till Lägga Tak (.n.NU). Här har vi samlat all information du behöver för att kunna fatta ett underrättat och välinformerat beslut - både när det gäller val av taktyp och material, liksom val av leverantör och montör. Att lägga nytt tak är en av de största investeringar du kan göra för ditt hus - med vår hjälp och informationen du finner här på sidan kan du se till att det blir en bra investering för både plånbok och familj.

Nyhetsbrev

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)